De Zwangerschapscursus Groningen

De meest complete zwangerschapscursus in Groningen.

 • Ontspannen en zonder angst uitkijken naar de geboorte van je baby
 • Vlotter, soepeler en fitter bevallen
 •  Een rustige en liefdevolle start voor jouw baby

Klinkt goed? Lees dan even verder.

Deze cursus biedt jou een totaalpakket aan voorbereiding op jouw bevalling en is daarmee de meeste complete zwangerschapscursus in Groningen. In deze cursus wordt je niet alleen fysiek, maar ook mentaal, praktisch en emotioneel voorbereid op deze bijzondere levenservaring.

 • Ontspanning (fysiek en mentaal)
 • Kennis (over geboorte, over je lichaam, over je opties)
 • Fysieke voorbereiding (ademhaling, houding, beweging, voeding, massage)
 • Mindset training (voor een helpende mindset ten aanzien van bevallen)

Ze zorgen er samen voor dat je de bevalling optimaal voorbereid, zelfverzekerd en ontspannen tegemoet treedt. Hiermee vergoot je je kans op een vlotte en soepele bevalling, waar je met een goed gevoel op terug kijkt.

De afgelopen vier jaar heb ik verschillende opleidingen gedaan om mij te verdiepen in de fysiologie van bevallen, mindsettraining en de invloed van mindset op de uitkomst van de bevalling. De belangrijkste aspecten van deze opleidingen heb ik gebundeld tot deze unieke en zeer complete zwangerschapscursus in Groningen.

 • Mindfulness
 • ZwangerFit
 • HypnoBirthing
 • (bekken)fysiotherapie
 • Spinning Babies en Rebozo

Komen allemaal samen in deze zwangerschapscursus in Groningen.

Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1

Iedere zwangere vrouw kan mijn cursus volgen. Of je nu thuis, in het ziekenhuis of een geboortecentrum gaat bevallen, dat maakt niet uit. Of je je eerste kindje verwacht of je vierde, elke geboorte is uniek en vraagt om een goede voorbereiding. Mijn cursus is bij elke geboorte toepasbaar. Ook bij een keizersnede.
Mijn cursus is een partnercursus. Dat betekent dat jij als zwangere vrouw de cursus samen met je geboortepartner volgt (dit kan ook je moeder/zus/vriendin/doula zijn). Het is geen samen-zwanger-pufklasje, maar een cursus die je voorziet van feitelijke en complete informatie en praktische tools. In de cursus is er volop aandacht voor de rol van de geboortepartner. Deze is namelijk essentieel. Als partner leer je hoe je de zwangere vrouw kunt ondersteunen in elke fase van de bevalling, hoe je haar kunt helpen ontspannen, maar ook hoe je jullie wensen rondom de geboorte kenbaar maakt aan de geboortezorgverlener. Een vrouw die tijdens de gehele bevalling gesteund wordt door haar geboortepartner, kijkt over het algemeen positiever terug op haar bevalling.

Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1

De voordelen van mijn cursus:

 • Je doorbreekt het angst-spanning-pijnsyndroom voor, tijdens en na de bevalling, zodat je ontspannen blijft en een vlottere, soepelere geboorte kunt ervaren
 • De geboortepartner heeft een actieve rol in het geboorteproces
 • Je leert wat je kunt doen om je baby in de optimale geboortepositie te laten komen, wat de kans op een vlotte en soepele geboorte vergroot
 • Er is aandacht voor het bewustzijn van je baby in de buik
 • De cursus voorziet je van complete en feitelijke informatie over geboorte, zodat je de keuzes kunt maken die bij jullie als gezin passen
 • Je leert regie te nemen en houden over jouw bevalling, waardoor je er goed op terug kunt kijken
 • Je maakt gebruik van je natuurlijke geboorte-instincten, wat de kans op een makkelijke, vlotte en natuurlijke geboorte vergroot en waardoor je minder uitgeput raakt
 • Je baby wordt geboren in een warme, gezonde en liefdevolle sfeer

Fysieke voorbereiding

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is het uitgangspunt van de fysieke voorbereiding die in de cursus aan bod komt. We richten ons op:

 • Het optimaliseren van de geboortepositie van de baby, wat de geboorte soepeler en vlotten zal laten verlopen
 • Het optimaliseren van de conditie van de bekkenbodem en het perineum (doorbloeding en souplesse), wat ervoor zorgt dat je kindje soepeler geboren kan worden en je bekkenbodem en perineum na de bevalling sneller herstelt. Bovendien verkleint het de kans op ruptuur (uitscheuren) aanzienlijk.

Als je kindje perfect voor de opening ligt, zal de ontsluiting sneller gaan en je kindje makkelijker geboren worden. Door het dagelijks uitvoeren van drie laagdrempelige oefeningen en een kleine verandering in lichaamshouding, optimaliseer je de kans op een optimale geboortepositie bij je baby. Ook leer je welke houdingen helpend zijn mocht tijdens de bevalling toch blijken dat je kindje er niet helemaal fijn voor ligt.

Het bekken, de bekkenbodem en het perineum. Lichaamsdelen waar we doorgaans niet heel veel aandacht aan besteden als het gaat om conditie en gezondheid. Toch is dit het gebied waar het allemaal moet gebeuren tijdens de bevalling. In de cursus krijg je handvaten om juist deze lichaamsgebieden optimaal voor te bereiden op de bevalling. Het weefsel wordt soepeler en beter doorbloed, waardoor de geboorte makkelijker en minder pijnlijk wordt. Bovendien herstelt goed doorbloed weefsel doorgaans sneller.

Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1

Waarom mindset zo belangrijk is

Al van jongs af aan wordt ons verteld dat bevallen spannend is en pijnlijk en een zware beproeving. Ik leer je in mijn cursus waar deze overtuigingen vandaan komen en waarom ze niet reëel zijn.
Een positieve mindset ten aanzien van bevallen gaat je helpen meer te genieten van je zwangerschap en je te verheugen op de bevalling. Bovendien, en dat is natuurlijk het belangrijkste, gaat een positieve mindset je helpen te ontspannen, waardoor je de hormonen oxytocine en endorfine gaat aanmaken. En laat dat nou juist de hormonen zijn die ervoor zorgen dat de bevalling vlot en soepel kan verlopen. Overtuigingen zitten vaak diep geworteld in ons systeem. Dat maakt het niet altijd makkelijk om deze om te zetten in een positieve mindset. Ik gebruik hiervoor in mijn cursus technieken uit de HypnoBirthing, Mindfulness en NLP.
“Hypno” in HypnoBirthing komt van “zelfhypnose”, maar je zou het ook diepe ontspanning of meditatie kunnen noemen. Het is een staat van zijn waarbij je heel gefocust bent op 1 ding en tegelijkertijd lekker ontspannen. Ieder van ons is weleens in zelfhypnose geweest. Vergelijk het met het lezen van een spannend boek. Je zit helemaal in het verhaal en hoort even niets anders om je heen. Je voelt niet of je het warm hebt of koud en bent je even niet bewust van de tijd. Je bent heel erg gefocust op het verhaal en voelt je heerlijk ontspannen. Maar je bent niet “weg”. Als iemand je roept, zul je wel gewoon reageren. Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze vorm van ontspanning (of zelfhypnose dus) ook erg helpend kan zijn tijdens de bevalling.

Boek een cursus

Mijn zwangerschapscursus is een zeer compleet pakket van fysieke, praktische, mentale en emotionele voorbereiding en daarmee de meest complete zwangerschapscursus van het noorden. Al mijn kennis vanuit de (bekken)fysiotherapie, mindfulness, HypnoBirthing en Spinning Babies heb ik voor jou gebundeld in dit unieke concept. Zodat jij ervan verzekerd bent de bevalling optimaal voorbereid in te gaan.

In de complete groepscursus in Groningen, leer je in een groep van maximaal 5 stellen hoe je je optimaal voorbereidt op jouw bevalling. Mindset, ontspanning, praktische voorbereiding en fysieke voorbereiding komen aan bod. De cursus is volledig verzorgd met hapjes, drankjes, een werkboek, audiobestanden en links. De cursus is voor jou en je geboortepartner samen, maar kan ook alleen gevolgd worden.

Tijdens deze 3 sessies van 2, 5 uur bij mij thuis, worden jij en je geboortepartner optimaal voorbereid op de bevalling. Fysiek, mentaal en praktisch. Er is in de privé- cursus veel ruimte voor eigen inbreng en vragen.

In de eendaagse groepscursus in Groningen, leer je in een groep van maximaal 5 stellen hoe je je optimaal voorbereidt op jouw bevalling. Mindset, ontspanning, praktische voorbereiding en fysieke voorbereiding komen aan bod. Je krijgt handvaten waar je vervolgens thuis verder mee aan de slag kunt. Je krijgt hiervoor uitgebreid naslagwerk mee naar huis. De cursus is volledig verzorgd met hapjes, drankjes, lunch, een werkboek, audiobestanden en links. De cursus is voor jou en je geboortepartner samen, maar kan ook alleen gevolgd worden.

Na de zwangerschapscursus stroom je in in het MOM&ME jaarprogramma. Omdat je deze diensten beiden afneemt, krijg je een fikse korting.

http://www.leoniewinkel.com/momme-jaarprogramma.

Liever een Zwanger & Mama jaarprogramma met een privé- cursus in plaats van de groepscursus? Dat kan! De meerprijs hiervoor bedraagt €130,00.

Naar wens is dit pakket aan te vullen met een privé- cursus babymassage. Extra kosten hiervoor zijn € 199 euro (normaal kost deze cursus €219,00)

Tarieven

 • Groepscursus € 299,00
 • Privé-cursus ( 3x 2,5 uur) € 469,00
 • Eendaagse groepscursus € 199,00
 • Zwangerschapscursus & MOM&ME jaarprogramma € 798,00
Boek een cursus