Doula (geboortecoach): ondersteuning tijdens je bevalling.

Als doula ben ik er voor jou en je (eventuele) partner tijdens je bevalling. Mijn rol vorm ik om jou/ jullie wensen heen. In de zwangerschap hebben wij een vertrouwensband met elkaar opgebouwd, waardoor ik goed weet wat jou/jullie gaat helpen tijdens de bevalling en waarbij jij je op je gemak voelt. Ik ben goed op de hoogte van de gang van zaken in de 1e en 2e lijn en weet veel van de fysiologie van bevallen. Al mijn kennis als geboortecoach kan ik inzetten om jou zo prettig mogelijk door de bevalling heen te helpen.

Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1
Interesse? Neem contact met me op

Tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kom ik als doula 3 dagdelen bij jou/jullie thuis (of jullie bij mij als dat beter past) om elkaar goed te leren kennen en jullie te leren over de fysiologie van bevallen, geboorte in de praktijk en het opstellen van het geboorteplan. Ik leer jullie wat je kunt doen op het gebied van (natuurlijke) pijndemping, houdingen en ademhalingstechnieken. We gaan samen op zoek naar wat echt bij jullie past en wat jullie nodig hebben om vol vertrouwen deze bevalling tegemoet te gaan. Eventueel kunnen jullie dit met korting aanvullen met een complete zwagerschapscursus in een groep, online of privé.

Tijdens je bevalling

Tijdens de bevalling ben ik als doula van begin tot einde aanwezig, zodat je aldoor een vertrouwd persoon bij je hebt. In de weken ervoor sta ik 24/7 op wacht en kun je me op elk moment van de dag of nacht bellen zodra de bevalling is begonnen. Tijdens de bevalling begeleid ik jou op het gebied van ademhaling, houding en ontspanning. Ik zorg voor pijndemping met behulp van massages, tegendruk en acupressuur, maak foto’s (indien gewenst)en zorg voor eten en drinken. Maar vooral ook ben ik er om ervoor te zorgen dat jij en je (eventuele) partner als een team helemaal in jullie bubbel kunnen komen en blijven. Ik geef jullie vertrouwen, moedig jullie aan, bewaak jullie privacy, zorg voor een fijne sfeer, geef je partner handvaten voor hoe hij of zij jou nóg beter kan (onder)steunen en help hem/haar in de communicatie met de zorgverlener. Ik draag zorg voor jullie wensen en behoeften en zorg ervoor dat de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn om goed te kunnen bevallen.

Mijn rol als doula voor jou

Als doula ben ik er om jou emotioneel, fysiek en mentaal te ondersteunen. Ik help je met ademhaling, houdingen, zorg voor comfort, pijndemping en een fijne sfeer.

Als doula neem ik niet de rol over van de verloskundige of gynaecoloog. Ik ben er niet om medische handelingen te verrichten. Omdat ik veel ervaring heb met uiteenlopende bevallingen, ben ik goed op de hoogte van de mogelijke medische interventies. Ik kan jullie objectief extra uitleg te geven, zodat jullie alle informatie hebben om de juiste keuzes te maken. Alle keuzes zijn altijd aan jullie zelf. Ik kan jullie indien nodig helpen in de communicatie met de zorgverlener, zodat jullie en de zorgverlener(s) samen een goed team vormen.

Als er in een uitzonderlijk geval met spoed moet worden ingegrepen, bewaar ik de rust. Omdat wij in de zwangerschap een vertrouwensband hebben opgebouwd, voel jij je veilig en vertrouwd met mij als doula bij je tijdens jouw bevalling.

Mijn rol als doula voor je partner

Als doula neem ik ook niet de rol van de partner over. In tegendeel. Ik kan er voor zorgen dat jouw partner je nóg beter kan steunen door hem/haar tips en handvaten te geven op het gebied van pijndemping, houdingen en communicatie. Je partner wordt niet afgeleid omdat hij/zij ook foto’s moet maken, eten en drinken moet regelen of jou dingen moet aangeven. Dit neem ik hem/haar als doula uit handen. Op die manier kan je partner de hele bevalling aan jou zijde blijven. Als hij/zij vragen heeft of er moeten beslissingen genomen worden, kan ik met hem/haar meedenken en hem/haar duidelijke uitleg geven, zodat jullie samen tot een voor jullie goed besluit kunnen komen. Ook kan ik je partner helpen bij de hechting met jullie kindje na de geboorte.

Heb je vragen? Stuur me een appje
Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1
Interesse? Neem contact met me op

Na de bevalling bewaak ik het gouden uur met je kindje. Ik doe er alles aan om de eerste hechtingsmomenten tussen jou en je baby en je partner zo optimaal en ongestoord mogelijk te laten verlopen.

Na je bevalling

Na de bevalling kom ik langs om deze met je na te bespreken. Tijdens de bevalling ben je vaak helemaal in je bubbel, waardoor je niet alles helemaal meekrijgt. Achteraf wil je graag precies weten hoe alles is verlopen. Tijdens de bevalling noteer ik objectief wat er wanneer gebeurde. Wanneer jij eraan toe bent, plannen we een afspraak in en kom ik bij jou thuis langs. Ik luister naar hoe jij de bevalling en de eerste tijd met je kindje hebt ervaren en hoe het met je gaat. We wisselen uit hoe de bevalling voor jou was en wat er allemaal precies is gebeurd.

Wil jij eens laagdrempelig (en kosteloos) met mij kennismaken om te kijken of we een klik hebben en jij mij als jouw doula zou willen inhuren? App of bel me gerust!

Voor wie?

Eigenlijk gun ik iedere vrouw een doula bij haar bevalling. Het zorgt voor een veel betere bevalervaring en deze neem je de rest van je leven mee. Vraag het een oude dame van 80 en ze weet nog precies hoe haar bevalling is verlopen. Jouw bevalling kan en hoort een bekrachtigende ervaring te zijn, waar je met een goed gevoel op terug kijkt. Of je nou een thuisbevalling in bad hebt gehad of een keizersnede.

Een doula is extra aan te raden als je:

 • erg tegen de bevalling op ziet of er bang voor bent
 • bevalt met een medische indicatie
 • een eerdere traumatische bevalling hebt gehad
 • alleenstaand bent of onzeker bent of je partner bij de bevalling aanwezig kan zijn
 • graag zo bewust mogelijk en liefst zonder pijnbestrijding wilt bevallen
 • zwanger bent van een tweeling

Bereikbaarheid

Als jouw doula ben ik gedurende de hele zwangerschap bereikbaar voor al jouw vragen. (fair use policy) Als je wilt ga ik mee op controle bij de gynaecoloog of verloskundige. Vanaf week 37 (of eerder indien gewenst) sta ik op wacht voor jouw bevalling en kun je me dag en nacht bereiken. Ook in de kraamtijd kun je bij me terecht voor al je vragen.

Positieve effecten

De aanwezigheid van een doula heeft bewezen de volgende positieve effecten:

 • 50% minder keizersneden
 • 25% kortere duur van de bevalling
 • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
 • 40% minder gebruik van kunstmatige oxytocine (inleiden of bij stimuleren)
 • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
 • 40% minder vacuüm- of tangverlossingen

Dit mag je van mij als jouw doula verwachten

 • Vrijblijvende kennismaking

 • 3 prenatale afspraken bij jullie thuis om elkaar beter te leren kennen en jullie voor te bereiden op de bevalling. Dit is voorbereiding op maat.

 • Indien gewenst ga ik mee op controle bij de verloskundige/gynaecoloog. Dit combineren we met een prenatale afspraak.

 • Bereikbaar voor vragen gedurende de hele zwangerschap en kraamperiode.

 • 35% Korting op de complete zwangerschapscursus in een groep.

 • 24/7 oproepbaar voor de bevalling vanaf week 37 in de zwangerschap (of eerder indien gewenst)

 • Begeleiding gedurende de hele bevalling en het gouden uur, ongeacht de duur van de bevalling

 • Nagesprek in de kraamweek

Prijs

€ 1249,00

(de prijs is exclusief reiskosten en inclusief BTW)

Wil jij mij als doula?

Ben je geïnteresseerd in mijn begeleiding als jouw doula, neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking om te kijken of we een klik hebben en jij het ziet zitten om mij naast je te hebben tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Mijn werkgebied is alles binnen een straal van 30 minuten reizen vanaf de stad Groningen.

Vraag een kennismakingsgesprek aan

Dit vind je vast ook interessant:

Bekijk de data van de zwangerschap groepscursus
Prive cursussen, lessen en consulten