Beter slapen, minder huilen, meer ontspanning en minder krampjes door ergonomisch dragen.

Wat goed dat je je kindje wilt gaan dragen! Dragen is fijn voor iedereen: Het draagt bij aan een goede hechting tussen jou en je kindje, is goed voor de sociaal- emotionele en fysieke ontwikkeling en daarnaast is het ook gewoon heel gezellig en praktisch!

Ergonomisch dragen: De voordelen

  • Langer en dieper slapen
  • Meer ritme in voeding-slapen-wakkertijd
  • Minder krampjes
  • Minder huilen
  • Minder last van reflux
  • Lagere bloeddruk, lager ademtempo, lagere hartslag en beter temperatuurregulatie bij je baby, waardoor meer energie over is voor groei
  • Draagt bij aan de ontwikkeling van het gevoel voor ruimte, balans en de sociaal emotionele ontwikkeling
Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1
Plan een consult
Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1

Ergonomisch dragen: Fysiologie

Je baby wordt geboren met verschillende reflexen die je direct kunt linken aan de behoefte gedragen te worden. Zo wordt een baby geboren met het Moro-en Grijpreflex. Als een baby schrikt, zie je dat het zijn lijfje opent en spreidt en vervolgens een grijpreflex gebruikt. Het klampt zich als het ware aan je vast. Je kindje zoekt veiligheid en troost en vindt dat het beste tegen zijn mama of papa aan.

Als je de fysiologie van een baby bekijkt, zul je zien dat zijn lijfje het liefst in een hurk-spreid-houding verkeert. Wanneer je een baby’tje optilt, zal het automatisch deze houding aannemen. Op die manier kan het zich het beste aan de ouder vastklampen.

Het dragen van je kindje in de juiste positie kan je kindje helpen bij verschillende klachten zoals reflux en krampjes. Maar ook kindjes die speciale aandacht nodig hebben, zoals te vroeg geboren baby’s, kindjes met heupproblemen, syndroom van Down, een verstoorde spierspanning of overmatige mentale spanning kunnen heel veel baat hebben bij het gedragen worden.

Plan een consult

Ergonomisch dragen: Mentale en sociaal- emotionele ontwikkeling

Als je je kindje dichtbij je draagt, geef je het een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je kindje hoort je hartslag en je stem, ruikt je en herkent de wiegende beweging vanuit de tijd in de buik.

Als ouder leer je door deze nabijheid de signalen en behoeften van je kindje snel herkennen, waardoor je er beter op kunt reageren. Dit is natuurlijk erg goed voor jullie band. Je kindje zal hierdoor veel minder hoeven te huilen.

Een kindje in de draagdoek wordt aan minder prikkels blootgesteld en kan vanuit de meest vertrouwde plek de wereld om zich heen in eigen tempo ontdekken. Het ervaart hoe de ouders reageren in bepaalde situaties en leert daarmee wat veilig is en wat niet. Je kindje is op ooghoogte met andere mensen, wat bijdraagt aan de sociale ontwikkeling.

Ergonomisch dragen: De kracht van aanraking

Wist je dat aanraking niet alleen fijn is, maar een eerste levensbehoefte? Een gebrek aan aanraking wordt steeds vaker in verband gebracht met slechter groeien, vaker ziek zijn en stress. Wanneer er sprake is van huid-op-huid contact, maken jij en je baby oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor ontspanning, rust, gevoel van liefde, een betere doorbloeding, lagere hartslag en het stimuleert de borstvoeding. Door je kindje te dragen, voelen jullie je beiden relaxed en goed!

Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1

Boek een consult ergonomisch dragen met de draagdoek

Wil je beginnen je kindje te dragen of een nieuwe knoop leren? Of misschien alleen je knooptechniek verfijnen in een kort consult? Ik help je graag om zelfverzekerd, verantwoord en vooral met heel veel plezier je kindje te dragen. Ik bied de volgende consulten aan:

Voorafgaand aan het draagconsult, stuur ik je een vragenlijst toe, zodat ik een duidelijk beeld heb van jou en je kindje, je hulpvraag en eventuele speciale omstandigheden. We spreken van tevoren goed af wat je van het consult kunt verwachten.

Tijdens het consult geef ik uitleg over de achtergrond en het hoe en waarom van het dragen. Ik leer je een knooptechniek aan die het beste bij jullie past op dat moment en ik geef advies over de drager die je daar het beste voor kunnen gebruiken. We oefenen eerst met de speciale draagpop totdat je zelfverzekerd genoeg bent om je kindje in de draagdoek te doen. We blijven net zo lang oefenen totdat jij na het consult veilig, verantwoord en vol zelfvertrouwen kunt gaan dragen. Een gemiddeld draagconsult duurt een tot anderhalf uur. Het is handig om een oppas voor je kindje mee te nemen naar het consult, zodat jij je echt op het knopen kunt concentreren.

Na het consult krijg je van mij per mail een schriftelijke uitleg van de knoop die je hebt geleerd, waarin hij nogmaals stap voor stap wordt uitgelegd. Ook ontvang je van mij een instructiefilmpje waarin de knoop gedemonstreerd wordt in woord en beeld.

Vergelijkbaar met het privé- consult. Ik stuur jullie voorafgaand aan het consult een vragenlijst toe, zo dat ik een duidelijk beeld heb van jullie en jullie kindje, jullie hulpvraag en eventuele speciale omstandigheden. We spreken van tevoren goed af wat jullie van het consult kunnen verwachten.

Tijdens het consult geef ik uitleg over de achtergrond en het hoe en waarom van het dragen. Ik leer jullie beiden dezelfde knoop aan (buik/heup/rug). We gaan deze knoop net zo lang met de pop oefenen totdat jullie zelfverzekerd genoeg zijn om je kindje in de draagdoek te doen. We blijven net zo lang oefenen totdat jullie allebei veilig, verantwoord en vol zelfvertrouwen kunnen gaan dragen. Je kunt een duo-consult doen met je partner, een van je ouders, de oppas of een mede-moeder die ook wil gaan dragen. Het is handig om een oppas voor je kindje mee te nemen naar het consult, zodat jullie je echt op het knopen kunt concentreren.

Na het consult krijg je van mij per mail een schriftelijke uitleg van de knoop die je hebt geleerd, waarin hij nogmaals stap voor stap wordt uitgelegd. Ook ontvang je van mij een instructiefilmpje waarin de knoop gedemonstreerd wordt in woord en beeld.

Je draagt je kindje al, maar wilt graag sneller, netter of strakker leren knopen. Of je loopt ergens tegen aan tijdens het knopen of dragen. Dan is een kort consult erg geschikt. We behandelen jouw specifieke vragen bij een bepaalde knoop en we gaan de knooptechniek verfijnen. Een kort consult duurt ongeveer een half uur en kun je steeds met een half uur verlengen als dat nodig is.

Vergelijkbaar met het duo-consult. In plaats van de vragenlijst beginnen we met een voorstelrondje. Daarna vertel ik jullie meer over de achtergrond en het hoe en waarom van het ergonomisch dragen. Ik demonstreer een door jullie gekozen knoop en ga jullie deze aanleren met de pop. Zodra je zeker genoeg bent gaan we met de kindjes oefenen (je hoeft je kindje niet perse mee te nemen, je kunt ook alleen op de pop oefenen). We oefenen net zo lang totdat iedereen de knoop goed onder de knie heeft en haar/zijn kindje veilig, veranderwoord en vol zelfvertrouwen kan gaan dragen.

Na het consult krijgen jullie van mij per mail een schriftelijke uitleg van de knoop die jullie hebben geleerd, waarin hij nogmaals stap voor stap wordt uitgelegd. Ook ontvangen jullie van mij een instructiefilmpje waarin de knoop gedemonstreerd wordt in woord en beeld.

Tarieven ergonomisch dragen

Privé- consult ergonomisch dragen in Groningen e.o.: € 129 (een consult duurt gemiddeld anderhalf uur)
Duo- consult ergonomisch dragen in Groningen e.o.: € 159,- (een duo-consult duurt gemiddeld twee uren)
Kort consult  ergonomisch dragen in Groningen e.o.(verfijnen): € 45,- per half uur (verlengen kan per half uur)

Prijzen zijn inclusief BTW (tenzij anders vermeld) en exclusief eventuele reiskosten (19 cent/km). 

Locatie: Noorderwatertoren, Noorderbinnensingel 14b, Groningen. Bij jou thuis is in overleg mogelijk.

Plan een consult
Heb je vragen? Stuur me een appje