Ligt jouw kindje in stuitligging? Moxa- therapie en Spinning Babies kunnen helpen.

Stuitligging, wat nu?

Als je in het laatste trimester van je zwangerschap hoort dat je baby in stuitligging ligt, kan dat een behoorlijke schok zijn. Bijna negen maanden lang leef je (bewust en onbewust) toe naar je bevalling. Waarschijnlijk weet je inmiddels hoe je de bevalling het liefste zou willen ervaren. Heb je een bevalplan gemaakt. Maar de stuitligging bij je baby zet deze plannen ineens op losse schroeven. Wat nu? Je hoofd draait overuren:

Wat nou als de baby in stuitligging blijft liggen? Kan ik dan nog wel vaginaal bevallen? Hoe gaat dat dan in zijn werk? En durf ik dat aan? Wat nou als het dan alsnog op een keizersnede uitdraait? Hoe groot is die kans eigenlijk? Kan ik dan misschien beter meteen voor een keizersnede kiezen?

Allemaal heel logische vragen.

Tijdens mijn uitgebreide stuitconsult gaan we orde scheppen in de chaos in je hoofd. Gaan we in op alle vragen die er in je leven met betrekking tot de stuitligging en je aankomende bevalling. Maar voordat we dat gaan doen, gaan we eerst proberen of de baby nog kan draaien. Hiervoor maak ik gebruik van Moxa- therapie en Spinning Babies.

behandeling bij stuitligging

Stuitconsult

De combinatie van Moxa- therapie en Spinning Babies is bewezen effectief bij stuitligging en bovendien pijnloos en zacht voor zowel jou als je baby. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat Moxa- therapie de kans op draaien naar hoofdligging vergroot. Bovendien vergroot het de kans van slagen van een versie in het ziekenhuis.

Tijdens een stuitconsult leer ik jou (en evt. je partner) specifieke oefeningen uit de Spinning Babies methode. Deze zorgen ervoor dat er meer ruimte, soepelheid en symmetrie ontstaat in je baarmoeder en bekken. Ook geef ik je als fysiotherapeut en Spinning Babies instructeur ADL- adviezen mee. Deze adviezen geven de baby meer ruimte en gelegenheid om te draaien en zorgen ervoor dat jouw banden, baarmoeder en bekkenbodem soepel worden/blijven. Als laatste pas ik Moxa- therapie bij je toe en leg ik je uit hoe je dit daarna zelf thuis kunt gaan toepassen. Je krijg hiervoor een doosje met Moxa- sticks mee naar huis.

Heb je vragen? Stuur me een appje
Plan een stuitconsult

Moxa therapie en Spinning Babies

Moxa-therapie 

Moxa-therapie is een behandeling uit de Chinese geneeskunde waarbij wordt gewerkt met een verwarmde moxa-stick, gemaakt van bijvoetkruit. Door deze stick bij een bepaald punt op de voet te houden (blaasmeridiaan) komt er ruimte in de baarmoeder en wordt je baby uitgenodigd te gaan draaien.

Tijdens het stuitconsult leg ik je uit hoe moxa- therapie werkt en hoe je het zelf thuis kunt gaan inzetten. Je krijgt hiervoor een doosje moxa- sticks mee naar huis.

Spinning Babies 

Spinning Babies is een methode die is ontwikkeld door gynaecologen, chiropractors, orthopeden, verloskundigen en fysiotherapeuten in de Verenigde Staten. Door verschillende oefeningen en veranderingen in leefstijl, ontstaat er meer ruimte en symmetrie in jouw bekken en baarmoeder. Als fysiotherapeut kan ik jou hierover gedegen advies geven. Door verbetering in symmetrie en leefstijl heeft jouw baby meer kans van stuitligging naar de optimale geboortepositie te draaien. Dit vergroot de kans op een vlotte en soepele bevalling. 

Tijdens het stuitconsult leer ik je drie Spinning Babies oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt gaan.

behandeling stuitligging moxa therapie spinning babies
behandeling stuitligging moxa therapie spinning babies

ADL- Adviezen & Counseling

ADL- adviezen

Bepaalde veranderingen in je dagelijks leven kunnen helpen je banden soepeler te maken, meer symmetrie in je baarmoeder te brengen, de weke delen in je bekkengebied te ontspannen en zo meer ruimte voor je baby te creëren. Dit optimaliseert de omstandigheden om je baby te laten draaien.

Tijdens het stuitconsult geeft ik je adviezen met betrekking tot zit- en sta houding, lichaamsbeweging, voeding en ontspanning.

Counseling

Ongetwijfeld heb je veel vragen. Over de kans van slagen van de moxa- therapie bijvoorbeeld. Of over je opties wanneer je baby niet draait. Wat kun je verwachten bij een versie- poging? En hoe maak je de keuze voor een vaginale stuitbevalling of een keizersnede?

Tijdens het stuitconsult en/of wanneer de baby niet draait hebben we het hier uitgebreid met elkaar over. Ik vertel je waar je op kunt letten bij het maken van de keuze voor een vaginale stuitbevalling of keizersnede. Samen scheppen we orde in de chaos in je hoofd. We zetten alle feiten op een rij. Ik help je ontdekken waar je angsten liggen en waar je mogelijkheden. Ik help je in vertrouwen te komen met het gekozen scenario.

Wanneer Moxa- therapie en Spinning Babies?

Veel mensen komen er tijdens de liggingsecho rond 36 weken zwangerschap achter dat hun baby in stuit ligt. Maar mocht je al eerder (in je derde trimester) weten dat je baby in stuit ligt, dan kun je eerder langskomen. Hoe eerder (in je derde trimester), hoe beter. Voor een stuitconsult probeer ik altijd zo snel mogelijk tijd vrij te maken, om jouw baby zo veel mogelijk tijd te geven naar de optimale geboortepositie draaien. Na een consult voor stuitligging kun je thuis zelf met de Moxa- therapie en Spinning Babies aan de slag.

De kans van slagen van Moxa- therapie is gemiddeld 50%. Daarin spelen veel factoren een rol, zoals eerste of volgend kindje, hoeveelheid vruchtwater, soort stuitligging, zwangerschapstermijn en overige fysieke factoren.

Draait je kindje in de periode na het stuitconsult niet? Dan plannen we (indien gewenst) een telefonisch consult in om de verschillende opties (vaginale stuitbevalling of keizersnede) en adviezen (bevalhoudingen, voorbereiding keizersnede) te bespreken.

behandeling bij stuitligging

Boek een stuitconsult

Voor een stuitconsult probeer ik altijd zo snel mogelijk tijd vrij te maken, om jouw baby zo veel mogelijk tijd te geven naar de optimale geboortepositie te draaien. Vandaar dat je me beter een appje kunt sturen dan een afspraak inplannen via de online agenda.

Plan een stuitconsult via whatsapp
Heb je vragen? Stuur me een appje

Tarief stuitconsult

De prijs voor een stuitconsult is €117,00. Dit is voor een stuitconsult van ongeveer twee uren inclusief naslagwerk en moxa- sticks, zodat je er daarna thuis mee aan de slag kunt. Een telefonisch consult voor het geval de baby niet draait is ook inbegrepen. Let op: De kans van draaien bij een stuitconsult is ongeveer 50% (afhankelijk van verschillende factoren). Als de baby niet draait, hebben wij een counseling me betrekking tot het maken van de juiste keuzen omtrent de bevalling.

Voor een stuitconsult kom je bij mij op de praktijk aan de Noorderbinnensingel 14B in Groningen. De counseling gebeurt telefonisch.