Doula in Groningen e.o.

Als doula ben ik er voor jou en je (eventuele) partner in aanloop naar, tijdens en na je bevalling. Mijn rol vorm ik om jouw wensen heen. In de zwangerschap hebben wij een vertrouwensband met elkaar opgebouwd, waardoor ik goed weet wat je gaat helpen tijdens de bevalling en waarbij jij je op je gemak voelt. Ik heb veel kennis van de 1e en 2e lijns verloskunde en weet veel van de fysiologie van bevallen. Mijn uitgebreide kennis en jarenlange ervaring als geboortecoach kan ik inzetten om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en je tijdens de bevalling optimale steun te bieden. Ik ben fijngevoelig, zorgzaam en open minded en over het algemeen voelen mensen zich door mij gezien, gerespecteerd en snel op hun gemak. Door de continue steun en aandacht, kijk je over het algemeen beter terug op deze bijzondere periode.

Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1
Stuur een appje voor een vrijblijvende kennismaking of meer info

Tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kom ik als doula 3 dagdelen bij jou/jullie thuis (of jullie bij mij als dat beter past) om elkaar goed te leren kennen en jullie te leren over de fysiologie van bevallen, geboorte in de praktijk en het opstellen van het geboorteplan. Ik leer jullie wat je kunt doen op het gebied van (natuurlijke) pijndemping, houdingen en ademhalingstechnieken. We gaan samen op zoek naar wat bij jullie past en wat jullie nodig hebben om vol vertrouwen deze bevalling tegemoet te gaan. Dit is maatwerk. We zoomen samen in op jullie unieke situatie.

Zwangerschapsmassage kan hier onderdeel van zijn. Uit je hoofd, in je lijf zakken is een heel mooie manier van voorbereiding op je bevalling. (weer) Leren voelen wat je lijf aangeeft, diepe ontspanning en oxytocine aanmaak zijn heel waardevol in aanloop naar je bevalling.

Ook het meegaan naar de verloskundige of het ziekenhuis voor een controle of het bespreken van het geboorteplan is mogelijk.

doula in Groningen e.o.

Tijdens je bevalling

Tijdens de bevalling ben ik als doula van begin tot einde aanwezig, zodat je aldoor een vertrouwd persoon bij je hebt. In de weken ervoor sta ik 24/7 op wacht en kun je me op elk moment van de dag of nacht bellen zodra de bevalling is begonnen. Tijdens de bevalling is jouw welbevinden mijn eerste en enige prioriteit. Ik begeleid jou op het gebied van ademhaling, houding en ontspanning. Ik zorg voor warmte, een fijne, geborgen en veilige sfeer, pijndemping met behulp van massages, tegendruk en acupressuur, maak foto’s (indien gewenst)en zorg dat jullie genoeg eten, drinken en rusten. Maar vooral ook ben ik er om ervoor te zorgen dat jij en je (eventuele) partner als een team helemaal in jullie bubbel kunnen komen en blijven. Ik geef jullie vertrouwen, bewaak jullie privacy, zorg voor een fijne sfeer, geef je partner handvatten voor hoe hij of zij jou nóg beter kan (onder)steunen en help hem/haar indien nodig in de communicatie met de zorgverlener. Ik draag zorg voor jullie wensen en behoeften en zorg ervoor dat de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn om goed te kunnen bevallen.

doula in Groningen e.o.

Mijn rol als doula voor jou

Als doula ben ik er om jou emotioneel, fysiek en mentaal te ondersteunen in aanloop naar, tijdens en na je bevalling. Jouw welbevinden is mijn eerste en enige prioriteit.

Als doula neem ik niet de rol over van de verloskundige of gynaecoloog. Ik ben er niet om medische handelingen te verrichten. Ik bemoei me niet met het beleid. Omdat ik veel ervaring heb met uiteenlopende bevallingen, ben ik goed op de hoogte van de mogelijke medische interventies. Ik kan jullie objectief extra uitleg te geven, zodat jullie alle informatie hebben om de juiste keuzes te maken. Alle keuzes zijn altijd aan jullie zelf. Ik kan jullie indien nodig helpen in de communicatie met de zorgverlener, zodat jullie en de zorgverlener(s) samen een goed team vormen.

Als er in een uitzonderlijk geval met spoed moet worden ingegrepen, bewaar ik de rust. Omdat wij in de zwangerschap een vertrouwensband hebben opgebouwd, voel jij je veilig en vertrouwd met mij als doula bij je tijdens jouw bevalling.

doula in Groningen e.o.

Mijn rol als doula voor je partner

Als doula neem ik ook niet de rol van de partner over. In tegendeel. Ik kan er voor zorgen dat jouw partner je nóg beter kan steunen door hem/haar tips en handvatten te geven op het gebied van pijndemping, houdingen, massage, praktische zaken en communicatie. Je partner wordt niet afgeleid omdat hij/zij ook foto’s moet maken, eten en drinken moet regelen of jou dingen moet aangeven. Dit neem ik hem/haar als doula uit handen. Op die manier kan je partner de hele bevalling aan jou zijde blijven. Als hij/zij vragen heeft of er moeten beslissingen genomen worden, kan ik met hem/haar meedenken en hem/haar duidelijke uitleg geven, zodat jullie samen tot een voor jullie goed besluit kunnen komen. Ook kan ik je partner helpen bij de hechting met jullie kindje na de geboorte. Ik ben dus niet alleen jouw doula, maar zeker ook die van je partner!

doula in Groningen e.o.
doula in Groningen e.o.
Heb je vragen? Stuur me een appje
Leonie WInkel - HypnoBirthing-Noord-Nederland 1

Na de bevalling ondersteun ik het gouden uur met je kindje. Ik doe er alles aan om de eerste hechtingsmomenten tussen jou en je baby en je partner zo optimaal en ongestoord mogelijk te laten verlopen.

Na je bevalling

Na je bevalling kom ik nog een of twee keer bij je langs om de bevalling en de eerste tijd met je baby te bespreken. Hoe heb jij jouw bevalling ervaren en hoe gaat het nu met je? Kun je ergens nog hulp gebruiken? Ik breng wat lekkers voor je mee om je herstel te ondersteunen.

Wil jij eens laagdrempelig (en kosteloos) met mij kennismaken om te kijken of we een klik hebben en jij mij als jouw doula zou willen inhuren? App of bel me gerust!

Voor wie?

Eigenlijk gun ik iedere vrouw een doula bij haar bevalling. Het zorgt voor een veel betere bevalervaring en deze neem je de rest van je leven mee. Vraag het een oude dame van 80 en ze weet nog precies hoe haar bevalling is verlopen. Jouw bevalling kan en hoort een bekrachtigende ervaring te zijn, waar je met een goed gevoel op terug kijkt. Of je nou een thuisbevalling in bad hebt gehad of een keizersnede.

Een doula is extra aan te raden als je:

 • erg tegen de bevalling op ziet of er bang voor bent
 • bevalt met een medische indicatie
 • een eerdere traumatische bevalling hebt gehad
 • alleenstaand bent of onzeker bent of je partner bij de bevalling aanwezig kan zijn
 • graag zo bewust mogelijk en liefst zonder pijnbestrijding wilt bevallen
 • zwanger bent van een tweeling

Bereikbaarheid

Als jouw doula ben ik gedurende de hele zwangerschap bereikbaar voor al jouw vragen. (fair use policy) Als je wilt ga ik mee op controle bij de gynaecoloog of verloskundige. Vanaf week 38 (of eerder indien gewenst) sta ik op wacht voor jouw bevalling en kun je me dag en nacht bereiken. Ook in de kraamtijd kun je bij me terecht voor al je vragen.

Positieve effecten

De aanwezigheid van een doula heeft (uit Amerikaans onderzoek) bewezen de volgende positieve effecten:

 • 50% minder keizersneden
 • 25% kortere duur van de bevalling
 • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
 • 40% minder gebruik van kunstmatige oxytocine (inleiden of bij stimuleren)
 • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
 • 40% minder vacuüm- of tangverlossingen

Doula aanbod

Stuur me een appje voor vragen of een vrijblijvende kennismaking

Dit vind je vast ook interessant:

Bekijk de data van de zwangerschap groepscursus
Prive cursussen, lessen en consulten