Als je het mij vraagt is dit een van de fijnste dingen aan het hebben van een baby’tje: Je kindje heerlijk dicht tegen je aan in de draagdoek, zachtjes weg dommelend, terwijl jij je handen vrij hebt om te gaan en staan waar je wilt en tussendoor steeds even over dat ruggetje kunt aaien en je kindje een kusje op de haartjes kunt geven. Maar het ergonomisch dragen van je kindje heeft nog veel meer voordelen!

Voordelen ergonomische dragen

Als je nog niet overtuigd bent om te gaan dragen na deze situatieschets, heb ik hieronder nog een aantal (bewezen) voordelen van het dragen van je kindje in de draagdoek of draagzak.

 • Dragen draagt ontzettend bij aan jullie hechtingsrelatie. Als je je kindje dichtbij je draagt, geef je het een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je kindje hoort je hartslag en je stem, ruikt je en herkent de wiegende beweging vanuit de tijd in de buik. Als ouder leer je door deze nabijheid de signalen en behoeften van je kindje snel herkennen, waardoor je er beter op kunt reageren. Dit is natuurlijk erg goed voor jullie band.
 • Je kindje zal hierdoor veel minder hoeven te huilen.
 • Een veilige hechting wordt voor het grootste deel gevormd in de eerste 1000 dagen van het leven van je kindje. Dat is gerekend vanaf de conceptie tot aan de 2e verjaardag van je kindje. Hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid Tessa Roseboom deed hier uitgebreid onderzoek naar. Daaruit bleek onder andere dat kinderen die in de eerste 1000 dagen goed gehecht waren geraakt, genieten van de volgende voordelen:
  – Beter gevoel van eigenwaarde
  – Weerbaarder
  – Leergieriger
  – Beter om kunnen gaan met tegenslagen
  – Minder angstig
  – Beter in staat langdurige relaties aan te gaan
  – Minder gevoelig voor stress
  – Betere schoolprestaties
  – Beter mee kunnen komen in de maatschappij

Meer hierover kun je zien in dit filmpje

 • Een kindje in de draagdoek wordt aan minder prikkels blootgesteld en kan vanuit de meest vertrouwde plek de wereld om zich heen in eigen tempo ontdekken. Het ervaart hoe de ouders reageren in bepaalde situaties en leert daarmee wat veilig is en wat niet. Je kindje is op ooghoogte met andere mensen, wat bijdraagt aan de sociale ontwikkeling.
 • Wist je dat aanraking niet alleen fijn is, maar een eerste levensbehoefte? Een gebrek aan aanraking wordt steeds vaker in verband gebracht met slechter groeien, vaker ziek zijn en stress. Wanneer er sprake is van huid-op-huid contact, maken jij en je baby oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor ontspanning, rust, gevoel van liefde, een betere doorbloeding, lagere hartslag en het stimuleert de borstvoeding. Door je kindje te dragen, voelen jullie je beiden relaxed en goed!
 • Een kindje in de draagdoek heeft minder last van krampjes en reflux.
 • Het dragen is goed voor het gevoel van evenwicht en ruimtelijk inzicht.
 • Dragen is meestal zeer geschikt voor kindjes met een verminderde spierspanning, zoals bijvoorbeeld kindjes met het syndroom van Down.
 • Last but nog least: het dragen van je kindje is hartstikke fijn, gezellig en praktisch!

Wil jij je kindje ook graag gaan dragen?

Wat goed! Ik leer het je graag. Als je bij mij een draagconsult boekt, leer ik je in gemiddeld anderhalf uur hoe je je kindje veilig, verantwoord, ergonomisch en met veel plezier kunt dragen, zolang jullie beiden dat fijn vinden. Ik leer je de knooptechniek aan die het beste past bij jou en je kindje op dat moment. Daarna krijg je een tutorial en werkblad toegestuurd en houden we contact via whatsapp over de voortgang. Een consult wordt pas afgesloten als jij veilig en vol vertrouwen kunt gaan dragen.
Als je je kindje al draagt, maar je hebt een korte vraag, kun je een kort consult boeken. Ook voor de aanschaf van een geschikte draagdoek kun je voor mij terecht.

Ik wens jou en je kindje veel draagplezier toe!